Bibliotec@.com – proiect de parteneriat intre bibliotecile comunale
valcene
Termenul „parteneriat” este unul nou, recent, în limba noastră. Drept dovadă a noutăţii acestei noţiuni stă şi absenţa cuvântului parteneriat chiar şi în cele mai recente dicţionare ale limbii române: DEX, Dicţionarul de neologisme, Dicţionarul de sinonime, Noul dicţionar explicativ al limbii române ş.a. Totuşi, cuvântul există şi „lucrează”, el apare în mass-media, în presa periodică şi de specialitate, însemnând colaborare, conlucrare dintre două sau mai multe părţi interesate - instituţii, organizaţii, alte unităţi economico-sociale, cu interese, preocupări, scopuri comune.
Aşadar, parteneriatul reprezintă o realitate nouă, specifică pentru epoca în care trăim, caracterizată prin colaborare şi schimburi tot mai intense între oameni, asociaţii, comunităţi. Folosit iniţial în business, termenul „parteneriat” a trecut apoi şi în alte sfere, inclusiv în sfera culturii. Colaborarea şi cooperarea între parteneri sunt nişte piloni siguri ai succesului în beneficiul comunităţii şi, nu în ultimul rând, în beneficiul individului, beneficiarului, utilizatorului. Aceşti piloni se bazează,de regulă, pe paradigma ,,A învăţa ce este mai bun, mai eficient - unii de la alţii”. Realizarea paradigmei date este o cale şi o sursă sigură pentru a obţine noi cunoştinţe, idei, informaţii, resurse,experienţe, iar în ultimă instanţă - noi succese, noi performanţe.Este un lucru bine ştiut, testat în timp, că performanţele nu vin din prima zi, uneori nici după luni de colaborare. Succesele devin mai evidente după o anumită perioadă de conlucrare intensă, de experimentare în comun. Astfel a apărut şi îmbinarea parteneriat de durată, iar concomitent cu ea s-a
impus şi realitatea, necesitatea colaborării pe termen lung, care nu este altceva decât o formă eficientă a parteneriatului de durată.
Funcţionarea eficientă, cu succes a oricărei instituţii este posibilă în urma unei cooperări şi colaborări cu instituţii similare sau adiacente. Luand exemplul bibliotecilor orasenesti din proiectul „Biblioteci infratite” initiat de Biblioteca Medias, va propun un parteneriat asemanator ce se bazeaza in principal pe colaborarea interbibliotecara, proiect ce ne va ajuta sa lamurim unele aspecte profesionale de care ne lovim in munca noastra de zi cu zi, ce ne va permite o colaborare mai activa si mai directa decat pana acum, schimburi de experienta profesionala, cresterea vizibilitatii institutiilor conduse de noi in mass-media locala si nationala, etc.
miercuri, 9 septembrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu